De bubbel waarin projectmanagers leven

Ik wil je een zin laten lezen: In de uitvoeringsfase wordt deze visie verder uitgewerkt in deelproducten zoals ontwerpscenario’s en een toolbox voor kinderparticipatie, vakoverstijgende werkprocessen, monitoring van het gebruik van plekken in de stad en sturingsinformatie. (Lees dit in zijn context: www.joop.nl). Deze zin komt uit een visiedocument opgesteld door ambtenaren uit Rotterdam. Zo in eerste instantie is dit voor ons projectmanagers goed te begrijpen. We hebben een project waarin de ambtenaren kennelijk een visie gaan maken en die visie bestaat uit een aantal onderdelen. De manier waarop het beschreven is, is kant en klare PRINCE2 terminologie. Elke projectmanager is daar de afgelopen 20 jaar in opgevoed.

Echter de politicus die deze zin citeert, gebruikt het als een voorbeeld van onbegrijpelijk taalgebruik. Toen ik dit las was mijn eerste reactie, hoezo? Het is toch duidelijk! Toen besefte ik ineens in wat een enorme bubbel wij leven. Want hoe kan je nu een visiedocument een product noemen en de onderdelen daarvan deelproducten.

In projecten draait alles om communicatie, om helder en duidelijk taalgebruik. Wij gebruiken zoveel jargon dat we onszelf niet eens meer bewust zijn hoe onbegrijpelijk dit voor onze medemensen moet zijn. De mensen die moeten leven met de ‘producten’ die we ‘opleveren’. PRINCE2 wordt vaak in relatie gebracht met ‘ waterval’, iets wat overigens niet zo hoeft te zijn. Het is een methode waarvan ‘ wendbare’ en ‘ agile’ mensen gruwen omdat er te weinig ‘pull’ is en te weinig rekening gehouden wordt met ‘klantwaarde’. Ik vraag me werkelijk af in hoeverre de ‘daily scrums’ met hun ‘retrospectieven’, ‘kanbans’, het ‘groomen’ van de ‘productbacklog’ aan deze spraakverwarring niet een nieuwe oorzaak van een volgend probleem rondom projecten zijn. Het zou zo maar eens kunnen zijn dat er een grote ‘tribe’ van mensen ontstaat die er nu helemaal niets meer van begrijpt. Ik weet het niet zeker maar het zou zomaar eens kunnen gebeuren.

Zomaar een gedachte op de vroege ochtend. Nu snel onder de douche, ik moet een training geven.