Benefit m.. wat?

Hij is er al een tijdje … en symptomatisch voor de worstelingen van een vakgebied dat volwassen probeert te worden. Heb je de term ook al gehoord?

Benefits management

Boeken verschijnen, blogs worden geschreven en vroeg of laat zal er ook wel een standaard voor komen. Mijn skepis richt zich met name op het gebruikte ‘Engelse woord’, want hoewel ik vloeiend Engels spreek en lees, is het natuurlijk niet mijn moerstaal dus misschien mis ik wel een bepaalde nuance die er wel in het Engels is maar die ik niet opmerk. Engelssprekende Nederlanders activeren altijd mijn skepsiswaarschuwingsroutines.

Waar gaat het om? Is het niet dat je je voornemens in praktijk brengt? Je beoogt als organisatie wat met het resultaat van een project en dat wil je realiseren. Wat je dan niet na oplevering uit het oog moet verliezen, maar dat moesten we zonder ‘benefits realization management’ toch ook al. Interessant is dan dat we nu ineens behoefte hebben aan iets wat we toch al moesten doen. Met Ockham vraag ik me nu af of we  de ‘zijnden niet nodeloos aan het vermenigvuldigen zijn’.

Ik denk het wel, want als we bij aanvang van een project in onze initiële rechtvaardiging bepaalde positieve baten hebben benoemd, dan bestaat er altijd een gevaar wanneer we de realisatie daarvan formaliseren, we na oplevering vast blijven houden aan onzekere aannames die we in het begin van het project hebben gemaakt. Het dwingende van een formele aanpak belemmert dan eerder dan dat zij helpt.

Mijn inziens is het ontstaan van de behoefte aan batenrealisatiebeheer, wat naar mijn idee het juiste Nederlandse woord is, het gevolg van een te krappe scoping. Ik heb altijd geleerd dat je als projectmanagers iets werkends oplevert waar de ‘klant’ mee aan de slag kan. Als deze dat om de een of andere manier niet kan, dan heb je iets niet-werkends opgeleverd! Als de zogenaamde baten van een project extra aandacht nodig hebben na de oplevering, dan behoort het proces dat daarvoor zorgt ook een deel te zijn van de scope van het project. Niks batenrealisatiebeheer, gewoon projectmanagement en een goede (niet te vroege) overdracht.

Benefits Realization Management? Geknipt en geschoren zou ik zo zeggen.