Zonder een bewust hoofddoel bereik je niets

Dit is de tweede blog geïnspireerd op het boek The Law of success door Napoleon Hill, het is een klassieker, voor het eerst gepubliceerd in 1928, misschien wel een van de meest fundamentele verzameling lessen voor een succesvol leven. Dit is een goede dag om daarmee te beginnen of je leven weer opnieuw in je eigen hand te nemen. De eerste blog in deze reeks (zie vorige week) ging over SAMENDENKEN zo’n beetje het fundament waarop de overige 15 lessen steunen. Deze keer gaat het over een bewust hoofddoel kiezen.

Intermezzo: wat verstaan we onder succes

Volgens Hill is succes het ontwikkelen van de kracht waarmee je dat wat je wilt, krijgt zonder dat je de rechten van anderen schendt. Een mooie definitie, want jouw succes mag natuurlijk niet ten koste van iemand anders gaan. Iets wat sommige mensen nog wel eens verkeerd begrijpen, helaas. Kracht is gerichte energie of inspanning en wanneer je deze onder de knie krijgt dan is veel, zo niet alles, binnen alle redelijkheid, mogelijk. 

Waar richt je nu deze kracht op?

Kies een welbewust hoofddoel

Het belang van een zelfbewuste keus kunnen we niet genoeg onderstrepen, omdat je hiermee jezelf een beeld van wat je wilt bereiken schetst. Hierdoor zal je bewustzijn zich gaan richten op zaken die dat beeld bevestigen. Wanneer je kiest om een goede SCRUM Master, productowner, ontwikkelaar, architect, jurist of gewoon manager te worden, als dat een onderdeel van je welbewuste hoofddoel is, dan zie je veel beter alle mogelijkheden die daar toe leiden dan wanneer je niet een dergelijk doel hebt. Het is een vorm van zelfsuggestie die heel krachtig kan werken.

Dit is iets dat topsporters ook doen. Zie de skiërs die op het punt staan om de afdaling te doen, in hun geest proberen ze de hele afdaling voor te stellen, hierdoor zijn ze in staat om straks met snelheden van 140 km/u naar beneden te gaan. Wanneer jij je een dergelijk beeld schetst, dan is alles binnen alle redelijkheid mogelijk.

Wanneer je deze keuze eenmaal hebt gemaakt, dan stop je niet meer, dan wordt dit de dominerende gedachte in je bewustzijn en ik citeer Hill hier weer, waardoor je alert bent op feiten, informatie en kennis waarmee je dit doel kunt realiseren.

Welke stappen moet je nemen?

  1. Brandend verlangen.
  2. Welbewust hoofddoel.
  3. Actie.

De eerste actie is dit doel helder en duidelijk opschrijven. Wat wil je bereiken en hoe ga je dit bereiken, een plan met de belangrijkste stappen. Dan komt er een volgende noodzakelijke actie waarin je de kracht van het SAMENDENKEN bundelt met het ZELFBEWUSTE HOOFDOEL.

Vorm een alliantie van ondersteuning

Succes bereik je nooit alleen, je hebt de steun van anderen nodig. Ga nu opzoek in je omgeving naar mensen die ook je jouw hoofdoel geloven. Die SAMENDENKEN dat je dit kunt bereiken. Laat hun lezen wat je hebt opgeschreven, vraag hen of zij geloven dat dit binnen je mogelijkheden ligt. Kies mensen uit die er in geloven. Best wel spannend om mensen hiervoor te vragen, kies je supporters daarom zorgvuldig. Gedurende de hele reis naar je hoofdoel komt het voor dat je mensen uit die steungroep verwijdert wanneer zij niet meer in jouw doel geloven, aarzel niet, het ZELFBEWUSTE DOEL werkt alleen wanneer je SAMENDENKT. Mensen die er niet in geloven leiden je alleen maar af.

En dan ga je met een groot doorzettingsvermogen aan de slag, net zolang totdat je hebt bereikt wat je bereiken wilt. Volgende week ga ik hier verder op in.