Wie vergelijkt die faalt

Deze blog is geïnspireerd op het 20ste plankje van de tau te tsjing geschreven door Lao Tze. Het is een lange tekst, ik haal er de volgende regels uit:

Anderen hebben meer dan genoeg, alleen ik schijn nooddruftig te zijn. Misschien heb ik het verstand van een dwaas die onwetend is! De gewone mensen zijn opgewekt, alleen ik schijn saai te zijn. De gewone mensen zijn knap, alleen ik schijn dom.

Een belangrijke voorwaarde om een bevredigend leven te leiden is dat je voorzichtig bent met jezelf te vergelijken met anderen. Het gras bij de buren is altijd groener en het lijkt wel alsof er altijd mensen zijn die meer hebben dan jij, die slimmer zijn dan jij en ga zo maar door. Het lijkt wel alsof je minder succesvol bent dan al die anderen. Als je veel op social media zit dan zal je dat gevoel nog veel sterker hebben. Al vele jaren geleden ben ik gestopt met Facebook, maar – meer vanuit professionele overweging – ik zit nog steeds op LinkedIn. De kans is groot dat je op deze blog terecht gekomen bent via dat medium. 

Op social media komt het niet vaak voor dat mensen toegeven dat ze ook weleens iets niet hebben, dat ze zich dom voelen en saai vinden. Neen, op LinkedIn gaat het om je eigen merk te positioneren. Overigens de meeste van mijn netwerk posten zelden iets, zij kijken slechts. Ik vraag me af wat zij voorbij zien komen en hoe zij daar over denken. Want je ziet alleen maar succesvolle professionals, met slimme ideeën. Met tips over hoe je Agile werkend kunt krijgen en ga zo maar door. Of over al die projecten die mislukken en dat jij zeker hun adviezen ter harte moet nemen omdat jij anders ook zeker en gewis zult falen

Ik weet niet hoe het met jou is, maar heb jij ook wel eens het idee dat je – in vergelijking met al die anderen in je netwerk – niet onderscheidend bent. Eerder in het negatieve dan in het positieve? Heb jij dat nooit? Ik wel, regelmatig, meestal onbewust vergelijk ik mijzelf met die ander. Er bekruipt mij dan een gevoel dat zoveel spanning oproept dat het alle energie en motivatie wegzuigt. Want die ander is natuurlijk veel succesvoller dan mij.

Wie vergelijkt die zal uiteindelijk falen. Er is niets mis met goede voorbeelden volgen, er is alles fout om je doorlopend te vergelijken met iedereen om je heen. Dat is een destructieve gewoonte die je per direct moet stoppen. Ik spreek nu ook tegen mezelf ;-). Waarom?

Stel, ieder mens heeft 2 sterke punten waarin hij zich onderscheidt ten opzichte van anderen. Stel dat er in jouw netwerk 20 mensen zitten die actief posten. Waarover posten zij? Meestal over hun sterke punten. Dat betekent dat er tegenover jouw twee sterke punten misschien wel 36 andere sterke punten staan die jij nog niet bezit. Dat is een vergelijking die je nooit wint. De spanning die de vergelijking teweegbrengt ontneemt je alle energie om je verder professioneel te ontwikkelen. Stilstand is iets dat echt niet meer kan, daarvoor is er al veel te veel veranderd.

Wie stilstaat die zal uiteindelijke falen.