We hebben het management niet nodig voor #agility

Een van de onomstreden goeroes in de agile beweging deed de volgende uitspraak: The problem isn’twith the people, it’s with the system. Only management can change the system. Nu heb ik niet de pretentie om in de shaduw van deze man te staan, want vergeleken bij hem rommel ik maar wat aan in de agile marge, maar toch voel ik mij gedreven om hier op te reageren. Dit is wat ik er van vind.

We leven in een tijd waarin er een grote behoefte is aan een andere vorm van bestuur en management. Onderhuids broeit er een ontevredenheid bij gewone mensen die hun steentje bijdragen in de organisaties waar zij een rol in spelen. Sommigen wachten apathisch hun pensioen af, anderen zetten zich actief in voor verbetering. En ja voor een belangrijk deel  is het “het systeem” dat de mensen maakt tot wie zij zijn. Maar de stelling dat alleen managers het systeem kunnen wijzigen is er een die niet tot mijn paradigma behoort. Wij, de gewone mensen, wij veranderen het systeem en als wij de managers niet mee krijgen dan veranderen we de managers. Immers het systeem, dat zijn wij zelf en managers spelen daar maar een zeer beperkte rol in. Als zij hun werk niet goed doen dan gaan wij door ondanks hen. Alleen de dienende leiders overleven het bij de mensen die echte waarde toevoegen.

Daarnaast vind ik intinsieke motivatie vele malen belangrijker dan wat een manager wil, mijn hele leven heb ik gedaan wat ik zelf wil en gezocht naar een plaats waar dat mogelijk was. Kwam er een manager voorbij die mij wilde vormen, in plaats van verder brengen, dan ruilde ik deze in door weg te gaan. Uiteindelijk resulteerde dat in dat ik zelfstandige werd, al zeventien jaar geleden. Is er iets verandert aan wat ik doe, los van de ervaring die ik heb opgedaan? Niets helemaal niets, ik ben intrinsiek gemotiveerd, het voordeel van een zelfstandige is geen baas meer, maar wel een opdrachtgever. Iemand die op mij zit te wachten omdat ik iets heb wat voor hem van waarde is. 

Terug naar agility in organisatie. Je kunt het natuurlijk implementeren, er zijn verschillende raamwerken. Meestal worden die niet begrepen door het management, maar omdat ze denken dat ze daardoor kunnen besparen, zegt men ja tegen de investering en besteedt men vele euros aan training. Als je dat wilt, is dat ok, neem contact met me op en ik een maak een training voor je. Helemaal op maat. Maar als je nu even een paradigmaverschuiving maakt, agile implementeer je niet. Agile word je door je gedachten te laten veranderden en dat is iets wat we samen doen. Revoluties komen van onder af. Het is niet de enkeling die het verschil maakt, maar de grote massa die verandering wil.

Ik zou willen zeggen: The future is with the people, they will shape the system. The only thing management can do is to go with the flow of change.

Ik ben uitermate positief over de toekomst!