Verkiezingsblog 9 – Het forum voor democratie: e-Democratie

Ik pak één punt uit het partij programma van Thierry Baudet. Laat ik open en eerlijk zijn, ik heb een beetje moeite met het nieuwe genre politieke partijen waartoe het Forum behoort. Ik geloof niet in referenda vanwege de campagnes vooraf om de mensen te beïnvloeden. Referenda zijn geen verkiezingen en helaas zijn ze daartoe in Europa gedegenereerd en dat is jammer. Wat dit doet meer kwaad dan goed. We hebben een referendum over de Europese grondwet gehad. Heeft u hem gelezen? Ik wel, ik snapte er onvoldoende van om er ook maar iets zinnigs van te zeggen. Voor het Oekraïne referendum heb ik niet gestemd omdat ik geen zin heb om straks voor elk Europees item te moeten opdraven om Europa te beschermen voor mensen die Nederland liever op een eiland zetten.

Toch is er iets dat me wel aanspreekt bij het Forum en dat is het ‘Democratie Dashboard’, dat zette me op een idee. Een app, waar de kamer en de regering het publiek raadpleegt over zaken die van belang zijn. Zaken waar we geen campagne over gaan voeren, doet iemand dat toch, dan gaat de vraag er meteen uit. Echt de wisdom-of-crowds benutten. Burgers krijgen de tijd om te reageren naar aanleiding van een vraag, die vraag blijft enkele dagen actief, niet langer. Veel reclame dat er weer een raadpleging is, niet welke. Vragen worden verzameld, totdat we er een stuk of 25 hebben, daarna aan het eind van elke maand krijgt iedereen, helemaal willekeurig een van de 25 vragen voorgeschoteld. Die antwoorden worden teruggekoppeld op het dashboard, het stemgedrag van de partijen wordt bijgehouden en we zien per onderwerp steeds hoe zij werkelijk vertegenwoordigers van het volk zijn. De uitkomsten zijn niet bindend. Bij elke nieuwe verkiezingen weten we dan precies waar de werkelijke volksvertegenwoordigers zitten. Het stemgedrag in de kamer moet dan een afspiegeling van de keuze van Nederlandse samenleving zijn. Als een politicus afwijkend stemt dan moet hij zorgen voor goede argumentatie.

Waarom geen campagne?

Eens in de zoveel tijd stemmen we voor zetels, daar voeren we campagne voor. We kiezen dan de elite die ons de komende vier jaar mag regeren. Wat mij betreft laten we dat zoals het is. Maar wanneer het om topics gaan, wil ik de onbeïnvloede mening van mijn medeburgers en daar het gemiddelde van zien.

Mijn stem gaat naar een politieke partij die gebruik maakt vaak de moderne elektronische middelen  om meningen te peilen en een stukje small data om te zien wat politici doen met de mening van het volk.