Wij zoeken projectmanagers die in naast veel ervaring, naast van senioriteit, toch bovenal wijs zijn.
Dit is de vijfde blog in de categorie tau te tsjing waarin ik vrij associeer op de woorden van de Chinese wijsgeer Lao Tze en kijk waar dat me brengt met betrekking tot projectmanagement. Deze vijfde bevat een verontrustende associatie waar ik even over aarzelde of ik deze wel aan het internet moest toevertrouwen. Hier komt hij:
De wijze is niet welwillend; voor hem zijn de mensen strooien honden.
Wanneer je ervaring opdoet, veel ervaring, heb je het meeste al eens gezien Wanneer je daarnaast studeert, jezelf verdiept, dan bouw je kennis op. Als je dan ook succesvol bent in wat je doet dan komt er een moment dat je senior bent. Ervaring alleen is niet genoeg, maar ervaring en kennis is een gevaarlijk en een voor anderen destructieve positie die je inneemt. Omdat je, zoals gezegd alles al gezien hebt en daar nu ook diepgaande kennis van hebt. De meeste problemen, situaties die zich voordoen herken je en heb je de oplossing eens gezien. Door de kennis die je hebt opgedaan heb je ook veel meer opties beschikbaar dan je collega’s. Eigenlijk zijn die anderen minder dan jou (strooien honden), het kost veel tijd om uit te leggen aan mensen die niet begrijpen. Het is moeilijk begrip op te brengen voor de begriplozen, in zijn rationele brein kijkt de wijze neer op de dommen der aarde.
Dit is niet constructief, je moet een volgende stap in je ontwikkeling maken. Beter is het je plaats om in de tijdlijn te kennen en het overgrote deel van de kennis die je bezit in je te houden. De kennis heeft je wijs gemaakt en dat is toch vooral voor je zelf. In alle verhalen over wijze mensen, zoekt men de wijsgeer op. Hier zien we het verschil tussen de verkoper van ideeen (die zelf de mensen opzoekt) en de wijsgeer (die door de mensen wordt gezocht). De wijze houdt zijn mond en spreekt wanneer men hem vraagt.
Of om met Lao Tze te spreken: Wie spreekt raakt sneller uitgeput; Je doet beter om je bezit in je te houden.