Mens, we zitten echt niet te wachten op een sterke leider

De politiek in Den Haag is verrot.”, zei een miljonair die zijn eigen programma op een van de commerciele zenders heeft. Daarna sprak hij verder, dat Trump straks wel even met Poetin zou onderhandelen en dat het allemaal een stuk simpeler zou zijn dan de ‘traditionele’ politici. Want dat systeem dat is natuurlijk door en door verrot, herhaalde de miljonair geworden zakenman. Het lukte me een tijdje, welliswaar met de nodige verbijstering, om het gesprek te volgen. De gesprekleider vroeg: “Zou jij het kunnen?” Waarop de miljonair met een grenzeloze zelfoverschatting en een nog grotere arrogantie zei: “Ik zou een heel eind komen.

Een aantal opmerkingen.

1) Of het systeem door en door verrot is, dat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat het narcisitische ego tentoonstellende gedrag van mensen die denken dat zij de sterke leider zijn die Nederland nodig heeft juist een deel van het probleem is. Het laatste wat we nodig hebben is de populist die als beste bestuurder aan de wal denkt dat we een en ander wel even snel zullen fixen. Een bonte stoet aan zelfbenoemde leiders biedt zich de laatste tijd aan en de meeste zullen via dezelfde deur het politieke podium wel weer verlaten. Over een jaar of wat dan is er geen Jan, Thierry, Silvana en anderen die even dachten dat ze belangrijk waren.

2) Of het systeem door en door verrot is, ik zei het al, dat weet ik niet, maar Nederland is dat zeker niet. Het enige wat ik me in kan denken is een wat eerlijkere verdeling van de welvaart, wat minder rechts gewauwel waar alleen de sterksten wat aan hebben. Maar voor de rest staat Nederland aan de top van bijna alle ranglijstjes die er zijn. Het gaat goed met Nederland. Dat is toch het gevolg van de zogenaamde verrotte kliek in Den Haag.

3) De sterke man, waar hebben we dat eerder gezien? Ik wil geen sterke man, want sterke mannen hebben vaak fascistoïde trekjes. De baas die roept en we lopen er achteraan. Geen democratie waar we de minderheid beschermen, maar een waar de meerderheid bepaalt. We zitten niet te wachten op mensen die Nederland runnen alsof het een bedrijf is. Wel is het eng dat er dit soort mensen rond lopen.

Waar zitten we dan wel op te wachten? Geen sterke leider, maar een die zijn zwakten kent. Geen leider die het wel eventjes zal fixen, maar een die zich bewust is dat er geen simpele oplossingen zijn. Een die de nuance een verhaal kan geven.