Lessen voor de Agile Coach: Zonder Macht

Ik heb een les voor je uit de 30ste tekst van de tau te stjing, want de Ooosterse wijsgeer Lao Tze heeft 2500 jaar geleden lessen voor Agile Coaches geschreven, toen hadden ze die naam nog niet , maar ze waren er wel. Hier komt de tekst:

Wie een heerser (hogere manager) bij staat met de juiste weg, dwingt de wereld niet met wapenen. Hij wil enkel hulp brengen, en waagt het niet zijn macht aan anderen op te leggen.

De Agile Mentaliteit vraagt een andere houding dan dat in de loop der tijd vanzelfsprekend geworden. Het managen en adviseren met een heleboel testesteron in de bloedsomloop. Mensen die zuchten omdat ze onder dwang een nieuwe methode door ‘de strot geduwd’ krijgen. Een verandering die is afgedwongen is geen verandering, maar een toneelspel, dat werkt niet. De Agile Coach doet het op een andere manier, hij neemt een dienende houding, dwingt niet, maar verleidt. De agile werkwijze heeft geen dwang nodig het is een inktvlek. Ook heeft het geen senior management support nodig, daarvoor is het veel te krachtig. Als de operatie omgaat dan breidt Agile zich vanzelf uit. De Agile Leider is een dienaar, een die niet opschept.

Wanneer de hulp is gebracht, beroemt hij zich daarop niet, hij zal niet grootspreken, nog zal hij trots zijn, en hij zal denken dat het zijn plicht was.

Je zou haast denken dat Lao Tze toen hij dit schreeft net zijn LinkedIn timeline had bekeken. Of meegedaan heeft met een voorstelrondje. Ken je dat ook, ik vind het vaak tenenkrommend de moeite die mensen nemen om zichzelf te groot te maken. Ik zat eens met iemand een training af te stemmen en kreeg een heel verhaal te horen voor hoeveel tientallen miljoenen hij wel niet verantwoordelijk was. Brghhhhh …., NIET DOEN, het is je plicht, je wordt er voor betaald. Stop met het posten van je certificaatjes op internet, dat is niet de manier hoe personal branding werkt. Als je van dienste bent, dan komt dat allemaal grotendeels vanzelf.