Keuzestress en carriere maken

In deze blog laat ik mij weer inspireren door de tau te tsjing en kijk wat dit voor ons, die werken in projecten, kan betekenen. Het twaalfde plankje riep bijna direct de associatie met carriere maken en voorspoed hebben bij mij op.

De vijf kleuren verblinden ’s mensen gezicht. De vijf klanken verdoven zijn gehoor. De vijf smaken bederven zijn gehemelte. Achtervolgen en jagen zullen een mens wild maken.

Zien, horen en proeven, drie van de vijf zintuigen die onze behoeften stimuleren. Als ik iets moois zie dan wil ik het hebben, als ik iets hoor dan moet ik er op reageren en wie wil er niet lekker eten. Als mijn vrienden of collega’s promotie krijgen dan wil ik dat ook. Ik wil steeds meer, als ik winkel, dan wil ik een beleving. Als ik een planningspakket gebruik dan wil ik gemak. Als ik niet kan slapen dan wil ik een pil, als ik me gestrest voel dan wil ik een snelle oplossing. Als er een keus is, dan moet ik deze ook maken. Als er een probleem is, dan moet de overheid dit oplossen, immers dat zegt de oppositie. Deze zinnen uit de tau te tsjing zijn een waarschuwing voor de werking van onze zintuigen en hoe ons dat misleiden kan. We gebruiken ze onbewust en als we niets doen dan maken ze ons verslaafd aan meer, steeds weer meer ervaringen. Om horendol van te worden.

Onze leiders, trainers en coaches zeggen dat we onze doelen ambitieus moeten stellen. Aan het eind van het jaar zijn onze managers van mening dat er nog wel een aantal ontwikkelpunten zijn. Zo gaan we dan weer het nieuwe jaar in, meer steeds maar meer. Op de sociale media is iedereen gelukkiger en succesvoller dan ons. Kijk eens naar LinkedIn, vind je ook niet dat veel connecties zeer succesvol zijn. Ben je stiekem niet jaloers?

Moeilijk te verkrijgen dingen, zullen zijn gedrag schaden; daarom zorgt de wijze voor de maag, en niet voor het oog. Hij verwerpt het laatste en kiest het eerste.

Ho, stop! Beter is om kleine stapjes te nemen. Om te kijken wat je nu nodig hebt, de maag symboliseert de basisbehoeften, niet de aangepraatte lange termijn behoeften. Wanneer je je alleen maar richt op dat wat moeilijk te bereiken is, dan verdwijnt alle rust uit je leven. Carriere is net zoals het hele leven een aaneenschakeling van kleine stapjes in de tijd. Soms vooruit, soms achteruit. Het is gebaseerd op waar je behoefte aan hebt, niet op wat je ziet. “Zorgen voor de maag” betekent ook niet te veel, net genoeg, dat wat het lichaam nodig heeft. 

Als je nu de volgende keer niet weet wat je kiezen moet, probeer dan een antwoord te vinden op de vraag: wat brengt mij dit morgen? Als dat niet veel is, vergeet die keuze dan.