Kan je #agility (of iets anders) leren in een cursus?

Speciaal voor hen die op LinkedIn een foto van hun certificaat zetten met de melding “in de pocket”. 

Wat goed dat je je tijd en energie gestoken hebt om iets te leren. Omdat je dit bericht plaatste, is het waarschijnlijk ook een waardevolle training voor je geweest. Het volgen van een training, het behalen van een certificaat is een goede zaak. Mensen kunnen maar beter blijvend leren en ontwikkelen, zelf ben ik ervan overtuigd dat de wereld daar een stukje beter van wordt. Maar wat nu als je je certificaat zogezegd ‘op zak hebt’, wat dan?

In mijn exemplaar van The Art of Peace geschreven door Morihei Ueshiba staat een prachtige tip die ik met je wil delen, ik geef toe het is een open deur, maar zolang je daar niet door naar binnen gaat had deze net zo goed gesloten kunnen zijn: Instructors can impart only a fraction of the teaching. It is through you own devoted practice that the mysteries of the Art of Peace are brought to life. 

Agility of wendbaarheid is hot, bijna iedereen komt erachter dat je er iets mee moet doen. Het meest voor de handliggende is een training te zoeken, of een instructeur te vinden. Ik heb ooit het laatste gedaan, daarna ben ik gaan oefenen. De instructeur neemt de tijd om de belangrijkste principes van wendbaarheid over te brengen, hij hoopt daarmee dat je tijdens de trainingssessies versneld bepaalde principes van wendbaarheid tot je neemt. Meestal blijft het bij bepaald gedrag, het uitvoeren van een bepaalde technieken. Een backlog, beperken work in progress, daily standup, iteraties, en ga zo maar door. Allemaal zaken die goed zijn om mee te beginnen. Maar dan?

Toegewijde oefening: realiseer je dat de handeling, de techniek niet hetgene is waar het omdraait. Zonder mindset geen transformatie. Een toegewijde oefening betekent dat je toetst in welke mate de agile wijze werkt en bovenal waarom deze werkt zoals zij werkt Toegewijd betekent observeren, net zolang tot dat je de principes (of mysteries) weet te doorgronden. Totdat agility een deel van je persoonlijkheid is geworden. Ik denk dat we veel geduldiger moeten zijn in het observeren alvorens we iets afschrijven. Het raamwerk van SCRUM is niet iets wat je implementeren moet, het is een ‘gewenste’ situatie, waar je misschien wel vele jare toegewijde oefening aan moet wijden om steeds in kleine stapjes profijt te hebben. Niet direct weer terug naar de waterval als het direct niet werkt, maar toegewijd oefenen totdat je die situatie hebt die je wenselijk is. 

Als je dat doet, lijkt jouw ‘scrum’ waarschijn niet zoveel meer op het raamwerk, maar ben je wel zo agile als mogelijk is. Dit natuurlijk totdat de volgende disruptie voorbij komt.