Ik vlieg, eet vlees en steek de open haard aan!

In de zestiger/zeventiger jaren van de vorige eeuw hebben we de dominee afgeschaft en opgelucht ademden we onze nieuw verworven vrijheden in. De basis werd gelegd voor een moderne wereld waarin mannen en vrouwen gelijk werden, waarin sexuele voorkeur niet meer door de kerk werd voorgeschreven. Langzamerhand moderniseerde de kerk, weliswaar hortend en stotend, maar het beklemmende ging er af. Heerlijk ik ben een kind van die zestiger/zeventiger jaren.

Maar cultuur is als een moeras met een bodem eronder, je verzuipt niet maar je komt er ook niet uit. De afgelopen jaren is er een nieuwe schare seculiere dominees ontstaan die ons de les lezen. Je moet opruimen, je mag geen vlees eten, helemaal niet barbequen, vliegen is uit de boze, zwarte piet moet verdwijnen, open haarden mag niet meer, het woordje ‘het’ moet verdwijnen, geen alcohol meer en al helemaal geen kinderen op de wereld zetten. Ik krijg weer heimwee naar de invloed van de kerk, want wat die oplegde was veel simpeler.

Ik heb het een beetje gehad met de wereldverbeteraars:

  • Ik bewaar dingen omdat ik het een leuke herinnering vind.
  • Ik eet af en toe rood vlees omdat ik het lekker vind.
  • Ik heb een big green egg omdat dat het vlees nog lekkerder maak.
  • Ik vlieg omdat dat soms moet en omdat ik het soms wil.
  • Ik ben het gezeur over zwarte piet gewoon zat.
  • Ik steek de open haard aan omdat het gezellig is.
  • Het woordje ‘het’ moet gewoon blijven, doe normaal en leer de taal.
  • Ik drink whisky, bier en wijn omdat ik het lekker vind.
  • Ik heb drie kinderen en zes kleinkinderen en die maken mij gelukkig.

Beste wereldverbeteraar het kan best een beetje minder. Wat hebben we aan een wereld die we redden, waarin we weliswaar langer maar veel ongelukkiger leven. Het schijnt dat er nu al psychische aandoeningen zijn zoals vliegschaamte, hoe triest kan je zijn. Predikte de dominee vroeger hel en verdoemis, predikt nu de wereldverbeteraar CO2 en stijgende zeespiegels.

Moeten we dan als klimaatsceptici de tekenen van de tijd negeren? Nee natuurlijk niet. Je hoeft niet alles te bewaren, een paar keer per week een goed stuk vlees is genoeg, van huis uit werken, de open haard alleen bij winderig weer aansteken en niet elke dag laveloos op de bank hangen kan allemaal. Zolang je maar niet overdrijft. Predik geluk in plaats van geboden en verboden.