Het recht om niet beledigd te worden bestaat niet

Lees de titel goed, want er staat niet dat je het recht hebt om te beledigen. Ik vind dat om een leefbare samenleving te behouden het niet gepast is om iemand willens en wetens te beledigen of te kwetsen. Dat is niet mijn punt. Als ik vind dat iemand een ‘varkenskop’ heeft dat ga ik hem dat niet midden in zijn gezicht zeggen. Het geven van kwetsende kwalificaties in de dagelijkse omgang komt de samenwerking niet ten goede. Wat bedoel ik dan wel?

Laat ik een voorbeeld geven: ik vind het een beetje triest wanneer kinderen op een driewieler een helmpje op doen. Als jij nu een ouder bent en jij voelt je gekwetst omdat ik dit opschrijf, dan is dat jammer. Als ik vind dat zwarte piet niet meer van deze tijd is en moet veranderen en jij wordt boos, dan is dat jammer. Als ik vind dat zwarte piet een onderdeel van onze cultuur is en moet blijven en jij voelt je gediscimineerd, dan is dat jammer. In een wereld waar zo’twerezeven miljard mensen leven is het onmogelijk om niet gekwetst te worden en bestaat er in mijn opinie niet een fundamenteel mensenrecht dat je je nooit gekwetst mag voelen.

Wat mensen zich vaak niet realiseren, is dat wanneer zij beledigd worden zij niet het lijdend voorwerp zijn maar het onderwerp. Beledigd worden is namenlijk niet iets wat zich buiten jezelf afspeelt, het is iets wat binnen in je bewustzijn plaatsvindt. Het heeft meer met jou te maken dan met de uitspraken van de degene die iets onwelvalligs zei. Beledigd voelen dat doe jezelf, het zegt iets over je innerlijke gesteldheid.

Nogmaals: niemand heeft het recht om mensen bewust te beledigen, maar voor hetzelfde geld heeft niemand het recht om niet beledigd te worden.

Je leest wel eens het bericht dat het pesten op het werk toeneemt en dat daar beleid tegen gemaakt moet worden. Ik vraag me af hoe dat beleid er dan wel uit zou moeten zien?  Mijn vader zei altijd tegen mij: “John, schelden doet geen zeer.” en daarmee plaatste hij het in het juiste perspectief. Want of bepaalde opmerkingen pijn doen, heeft toch vooral te maken met welke plaats jij het geeft. Noem je het pesten of plagen? Noem jij het beledigen of een verkeerd begrepen uitspraak.

Er zijn een heleboel dingen die ik vind, sommigen zijn echt afwijkend van de mainstream, ik weet zeker dat wanneer ik die hardop uitspreek dat mensen daar mogelijk aanstoot aan nemen. Maar zou ik dan mijn mond moeten houden? Nee, want als ik dat doe, dan is het afgelopen met de vooruitgang. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Als wetenschappers hun mond zouden houden wanneer een nieuwe theorie aanstootgevend is, dan stop de vooruitgang. Is dat wat we willen? Het lijkt me niet.

Ik wil een samenleving waarin mensen hun mening fatsoenlijk kunnen ventileren zonder dat daar hypergevoelig op gereageerd wordt.