Wanneer je agile benadert vanuit het best-practice paradigma dan is de constatering dat agile niet werkt een zeer verontrustende. Immers je hebt net veel geinvesteerd in de opleiding van je mensen. De projectmanagers ontslagen of een andere functie gegeven. Lijnmanagers gedwongen om te dienen, ga zo maar door. Als je dan tot de conclusie komt dat de IT projecten nog steeds niet de problemen oplossen, dan moet dat een frustrerende gedachte zijn. In het verleden heb je al kapitalen geinvesteerd aan andere methoden en nu had men je toch gegarandeerd dat agile dit nu wel een zou oplossen. Wat een telleurstelling!
Ik heb al eens eerder geschreven dat er zonder mindset geen transformatie kan zijn. Een van de onderdelen van die mindset is dat je niet meer denkt in best-practices, maar in learning-practices. Je hebt besloten in de organisatie om agile te gaan! Agile is geen methode maar een gewenste toestand. Het is een streven om de organisatie wendbaar te maken, zodat zij doorlopend meebeweegt met wat er in haar omgeving gebeurd, met als doel het blijvend leveren van klantwaarde. Het is een streven, niet een middel. Stel je besluit om dit al scrummend te doen, scrum is ook geen methode maar een raamwerk een kader waarin je zelf aan het experimenteren slaat om die toestand van agility te bereiken.
Help #agile werkt niet, wat nu? Is daarom niet de juiste vraag, het is er een die je niet kunt stellen. Beter zou zijn: “Zoals we nu doen, worden we niet agile, wat verhindert ons in de huidige werkwijze om dat wel te worden?” Kijk dan kom je nog ergens. De agile mindset is er een van snel falen waardoor je eerder leert. Als iets niet werkt dan hebben we geleerd, en kijken we welke obstakels in de weg liggen om bij ons streven uit te komen. Die verwijderen en dan proberen we opnieuw. Dat is agility zoals het bedoeld was. Al die mensen die tegenwoordig schrijven dat agile ook niet werkt, bewijzen de agilisten een grote dienst omdat we nu weten dat we nieuwe dingen moeten proberen om verder te komen.
Voor ons agilisten is een mislukking meer een hypothese die gefalsifieerd is dan dat het een persoonlijk falen is. Het geeft ons informatie en aanknopingspunten voor een volgende stap. We zeggen dan: Hoi het werkt niet! We hebben geleerd! Wat gaan we nu doen?