Gebruik geen trucjes

Dit is de vierde in de categorie tau te tsjing, waarin ik mijn blog laat inspireren door wat de Chinese wijsgeer Lao Tze enkele duizenden jaren geleden heeft geschreven. Ik citeer een deel van het vierde plankje: Als Tau gebruikt wordt om zijn leegheid, laat het zich niet vullen.

Tau als begrip laat zich moeilijk omschrijven, vaak vertaalt men het met Pad, echter dat doet af aan de diepgang van het begrip. Maar laten we het even omwille van de eenvoud houden op de weg die ieder mens moet bewandelen. Misschien is het wel de best-practice. Veel van de Oosterse filosofieën gaan over jezelf leegmaken, over wachten, misschien is dat wel het pad. Echter wanneer je dit als een techniek gebruikt, dan werkt het niet. Je kunt jezelf niet leegmaken, als je dit probeert dan zul je merken dat je alleen maar voller wordt. De Tau laat zich niet vullen. Een trucje dat werkt niet.

Hier vinden we een parallel met wat we in projecten doen. Mensen gaan naar een training en proberen dan krampachtig dat wat ze tijdens de training hebben geleerd vast te houden. We hebben dat met PRINCE2 gezien, we zien dit gedeeltelijk in Agile zich herhalen. Met dat verschil dat er bij Agile een rol voor de Agile coach is, iets wat je zeker moet overwegen, omdat alleen een training is niet genoeg. Wanneer je dat wat je leert als een trucje doet, dan gaat het niet werken. Mensen implementeren LEAN als een middel om kosten te besparen en raken dan teleurgesteld wanneer het niet werkt.

Terug naar de tau te tsjing: In zijn diepte schijnt het de oorsprong van alle dingen te zijn. Wanneer je een nieuwe techniek, methode toepast duik dan de diepte in. Heel diep, ga als het ware in de techniek zitten, doorleef hem. Pas het daarna toe net zolang totdat het geen trucje meer is, maar totdat je het wezen van de techniek of methode snapt.