Des te meer technische schuld, des te minder #agile

Er is een groot misverstand met betrekking tot Agile werken. Het betreft de veronderstelling dat het al je IT problemen gaat oplossen. Dat lijkt een mooie droom maar in werkelijkheid is het een grote nachtmerrie. Wat is namelijk het probleem?

De business klaagt over de beperkingen die de verschillende software applicaties hun opleggen. Ze zouden sneller willen schakelen, maar kunnen dat niet omdat de software niet werkt zoals het hoort of zoals ze willen. De IT afdeling is meer bezig met het oplossen van fouten en het draaiende houden van de boel, dan dat zij iets bouwt dat de organisatie in zijn geheel meer Agile maakt. Hoe komt dat? Naar alle waarschijnlijkheid ziet het management IT als een kostenpost en heeft het van alles gedaan om deze in de loop der jaren zo laag mogelijk te houden. Goedkoop is duurkoop, met als gevolg veel technische schuld. Als het fundament niet deugt dan kan het daarop gebouwde huis zo maar ineen storten.

De tweede regel van het manifest zegt dat we werkende software boven allesomvattende documentatie verkiezen. Meestal bedoelen we hiermee dat we snel iets leveren waarmee we kunnen toetsen of we op de goede weg zitten, bij voorkeur in korte sprints. Maar ik ben geneigd daaraan nog een tweede betekenis aan te geven. Als je veel technische schuld hebt, kortom weinig goed werkende software, dan gaat het niet lukken om als organisatie agile te worden. Werkende software is namelijk een voorwaarde voor en niet een gevolg van agile werken.

Begin daarom eerst met het wegwerken van de technische schuld en bouw een fundament waarop je daarna verstandig kunt doorbouwen. Dus neem steeds die hele waslijst aan klachten over de software mee in het ordenen van de backlog. Des te eerder je de schuld hebt in gelost, des te eerder kun je werken aan agility.

Wanneer je Agile wilt gaan werken dan moet je de consequenties van de in het verleden gemaakte keuzes dragen. Technische schuld is zo’n voorbeeld daarvan. Wil je leren van het verleden, stop dat nu met het opbouwen van een nieuwe schuld en los de oude lening in.