De #extended-value-stream moet #agile worden

Het is niet scrum dat een team, of SAFe dat een organisatie agile maakt! De interne waardestroom moet snel reageren en aansluiting te vinden bij de omgeving van een organisatie. Veranderen doe je altijd in reactie op externe factoren, wanneer er iets anders gaat dan je altijd hebt gedacht. Er is sprake van een extended-value-stream. Zonder dat hebben we enkel agile in name only. Maar laten we eerlijk zijn, is dit vanuit de triple bottom line gedachte niet een zeer beperkte mindset?

Agile betekent dat je waarde toevoegt op drie vlakken: economisch, leefomgeving en sociale rechtvaardigheid. De beperkte focus op klantwaarde is een te nauwe kijk en zal eerder waarde onttrekken aan de leefomgeving en sociale rechtvaardigheid dan deze toevoegen. We hebben te maken met maar liefst drie waardestromen die in elkaar gevlochten zijn. Deze extended-value-stream moet ons uitgangspunt zijn. Bijna alles is met elkaar verbonden. Dit is de grote uitdaging waarvoor wij als mensen staan.

De vijfde revolutie die volgens John Elkington in ‘Cannibals with Forks’ moet plaatsvinden zijn symbiotische partnerschappen tussen bedrijven, overheid NGO’s en dergelijke op alle drie vlakken van de triple bottom line. Denk nu niet dat dit niet mogelijk is, want dat is het wel. Wat we in de afgelopen honderd jaar hebben gepresteerd op het gebied van ‘supply-chain’ is een bewijs van menselijk samenwerken dat zijn weerga niet kent. Het gaat niet vlekkeloos, maar het is een geoliede machine die grote delen van de wereld veel welvaart heeft gebracht.

Het biertje dat je drinkt, de Netflix-serie die je kijkt, de auto die je rijdt, de hamburger bij frietboer, de chips bij de supermarkt, allemaal bewijzen van die geoliede machine die supply-chain heet. Een voorbode van de drievoudige extended-value-chain, waarvan ik zeker ben dat het ons gaat lukken om deze te organiseren. Niet ineens, maar uiteindelijk wel en in kleine stappen.

Een van de zaken die moet gebeuren is het afbreken van de muren van wantrouwen door vertrouwen te geven en te verdienen om zo ons totale sociale kapitaal in waarde te laten toenemen. Die bedrijven die NGO’s wantrouwen, hebben geen plaats, maar omgekeerd ook! Alleen wanneer allen in vertrouwen samenwerken, zijn we in staat om te wenden wanneer de situatie dat vereist. Of dit nu economisch, ecologisch of sociaal is, wenden kunnen we wanneer we beseffen dat we wederzijds van elkaar afhankelijk zijn.