We zitten in het midden van een ideeënstrijd waarbij consultants en coaches in hun naïeve overtuigingen het gebruik van fakenews niet meer schuwen. Een eindeloze stroom van berichten over empathie, zelfsturing, scrum en andere in de agile wereld belangrijk begrippen rollen over de schermen van onze smartphones, tablets en desktops. Elke dag kijken we naar twitter en linkedin om toch maar niet achter te blijven in een wereld waarvan we geloven dat deze snel verandert.
Er wordt gezegd dat agile werken ook empirisch werken is, maar of men zich beseft wat dat nu werkelijk betekent dat betwijfel ik ten zeerste. Men is zo overtuigd van het eigen gelijk dat het nagenoeg onmogelijk is om als straks de uitkomst van het experiment de aanname falsifieert nog van het vooringenomen standpunt af te vallen. De ‘persevere’ is altijd nog vele malen sterker dan de ‘pivot’.
Wanneer ik spreek met ervaren agile coaches, dan hoor ik een heel ander verhaal. Iets dat veel minder succes doet veronderstellen dan dat ik lees in de tijdlijnen van mijn twitter en linkedin apps. Daar hoor ik dat organisaties denken dat een dagje training voldoende is om een agile transitie te realiseren. Daar hoor ik dat projectmanagers nog steeds de scepter zwaaien maar nu als product owner, release train engineer of scrum master. Een grote financiële instelling die met veel tamtam big-bang overstapte op het spotify model (wat dat dan ook zijn moge) huurt nu een senior programma directeur (old school) in om tegen een hoog tarief orde op agile zaken te zetten.
Een enkele keer lezen we over agile mislukkingen in het nieuws. Bijvoorbeeld de rechtspraak die een Kei-harde val maakte van ruim 200 miljoen overschrijding. Of een zorginstelling die toch maar weer van zelfsturing afstapte. Maar over het algemeen houdt de agile community de kaarten op de borst. In die zin was de old school projectmanagementgemeenschap veel transparanter, die dook met enthoussiasme op elk mislukt project om aan de klok te hangen hoe het beter zou kunnen. Maar ook dat was fake-news.
Naar mijn idee, of zo je wilt in mijn overtuiging die overigens gestoeld is op 40 jaar werkervaring en vele tienduizenden bladzijden literatuurstudie, is veranderen of verbeteren van de manier waarop wij in onze organisaties werken een zaak van lange adem. Wat mij aanspreekt in agile, lean en zelfsturing is de focus op empirisch werken, doorlopend verbeteren en respect voor mensen. Wanneer je investeert in de lange adem en de tijd neemt om die expeditie te ondernemen. Dan zal agile je veel voordelen opleveren, niet omdat je scrumt of safed, maar omdat je doorlopend verbetert!
Het is fake-news dat je daarvoor een bataljon coaches van een dure consultancy firma voor nodig hebt. Het vraagt een management dat bereid is om de eerste stap te zetten tot cultuurverandering. Niet een eendaagse training voor opdrachtgevers, maar een keuze om evidence-based te werken. Want dat is de weg om alle fake-news over ‘sucessvolle’ transities uit te bannen.