Elke agilist zal je vertellen dat hij of zij werkt volgens de wetenschappelijke methode en zo hoort het ook. In de volgende blog zal ik daar nog dieper op in gaan. Maar nu gaat het me om het uitgangspunt van waaruit we met ons agile werken starten. Onder het beste bedoel ik dat waar we een goede wetenschappelijke basis voor hebben. Als je bouwt op zand, dan kan je er van op aan dat het huis bij een storm niet overeind blijft.
Wat is er nu gebeurd tijdens de agile revolutie die de afgelopen decennia heeft plaatsgevonden. Iedereen zag zijn baan, en de opleidingsinstituten hun markt, bedreigd. Heel snel hebben slimme marketeers hun product een agile verfje gegeven. Ik zal geen namen noemen maar als je eens zoekt op evidence based management dan kom je lijsten tegen met veel gebruikte zogenaamde managementinstrumenten die totaal geen wetenschappelijke basis hebben. Slimme verkopers hebben deze producten ingezet als zijnde agile en daarmee de levensduur van hun product verlegd. Slim voor de omzet, maar dramatisch vanuit een wetenschappelijk oogpunt.
Gelukkig zijn er wel goed onderbouwde theorieën, zoals bijvoorbeeld de Big-V persoonlijkheidstest en de Zelf Determinatie Theorie. Agile met een grote A omarmt alleen dat waar een wetenschappelijke grond voor bestaat. Dat is iets wat uit de wijze menigte van 150 mensen waar ik het steeds over heb zou moeten komen. We hebben mensen die het kaf van het koren kunnen onderscheiden. Dit aan geeft wat goed is en wat nep is. De stam die ik wil samenbrengen is niet gebonden aan een raamwerk, techniek, model en ga zo maar door, maar een die door en door onafhankelijk in haar denken wil zijn.
Daarom zoek ik ook managementwetenschappers die ons helpen het verkoopverhaal van de wetenschap te onderscheiden. De tijd is aangebroken dat de wetenschap zich gaat mengen in de discussies die er zijn. Als jij zo iemand bent, die alleen met het beste van start wil gaan, dan hoop ik je te ontmoeten op 1 november om 11:30 op het IPMA Jaarcongres.