Agile met een grote A is niet te beschrijven

Agile met een grote A is een allesomvattende niet op schrift te stellen filosofie over organiseren, die steeds het beste wat we hebben als uitgangspunt neemt en empirisch toetst in welke mate dit voldoet aan de behoefte van het moment. Waarom is dit nu zo belangrijk? Het grote probleem dat ik met raamwerken en andere op schrift gestelde verhalen over Agile heb is dat wanneer de geschriften zoals bijvoorbeeld het manifesto viraal gaan of bestseller worden, mensen ze als wetten gaan gebruiken. Je kunt wel honderd keer zeggen dat een raamwerk iets anders dan een methode is, maar zo werkt het niet. Zelf ben ik nu een boek over Agile aan het schrijven en als het volgend jaar uitkomt dan is het niet meer dan een ladder die mij en natuurlijk ook de lezer wendbaarder moet maken. Maar daarna heb ik die ladder niet meer nodig. Dit neemt niet weg dat ik natuurlijk wel hoop dat het een bestseller wordt.

Het leerproces van het schrijven en het lezen is waar het feitelijk om gaat. Een boek, een blog, een lezing over Agile is niet iets wat je moet implementeren, maar iets wat je gedachten moet veranderen, moet vernieuwen en wendbaarder moet maken. Omdat we doorlopend bijleren kunnen we het ons niet veroorloven om vast te houden aan een gecodificeerde Agile theorie. Hoe mooi het Agile Manifesto ook is, het is zwaar verouderd. We moeten ons realiseren dat Agile met een grote A voortdurend in beweging is en dat die beweging maar één richting kent en dat is vooruit.

Met lede ogen zie ik hoe de agilisten van het eerste uur ons terug willen brengen naar de oorsprong. Maar terug is toch echt de verkeerde kant op, we moeten vooruit. Agile vond zijn oorsprong in de software industrie, maar heeft de grenzen van die branche allang overschreden. Daarom is heel veel van de literatuur zwaar verouderd en onvoldoende toegerust voor andere branches. Agile met een grote A moet ook de antwoorden vinden voor projecten in de infrastructuur, constructie, zware industrie en anderen. Want overal is wendbaarheid gewenst.

Wat we nodig hebben is de wijsheid van een menigte. Ik heb daar al eerder over geblogd en zoek 150 mensen die zo’n menigte willen vormen. Een stam van denkers die Agile met een grote A doordenkt. Daar ga ik je tijdens het IPMA Jaarcongres toe oproepen om 11:30 in een workshop over Agile met een grote A.