Criminaliteit in de projectmanagementgemeenschap

Baanzekerheid voor projectmanagers

Als je een van de vele projectmanagers bent, dan staat je baanzekerheid op de tocht. Helemaal wanneer je voor een carrière in projectmanagement hebt gekozen. Voor een deel ligt dit aan de goede resultaten die we met Lean en Agile hebben bereikt, we hebben de manier van samenwerken eenvoudige gemaakt. Maar dat is niet de belangrijkste reden. Want criminele elementen in de projectmanagement community hebben, vaak zonder dat zij dit zelf bewust waren, het vertrouwen in projectmanagement geroofd.

Dit vraagt enige toelichting. Vandaar deze blog.

Mislukken projecten?

Al vele decennia horen we over mislukte projecten. Vooral die projecten, die van belastinggeld zijn betaald, krijgen het misgenoegen van het grote publiek over zich heen. Daar is op zich niet zoveel mis mee, enerzijds omdat complexe projecten nu eenmaal moeilijk zijn en anderzijds omdat we verspilling van publieke middelen moeten afstraffen.

Het is immers ONS geld. Echter …

Toen het internet een grote vlucht kreeg, en we social media kregen, is het aantal berichten over ‘mislukte’ projecten enorm toegenomen. Goed nieuws is geen nieuws. De gevestigde media berichten over falende projecten. Kamerleden reageren daarop en stellen vragen om in de media te komen.

Tot overmaat van ramp gingen wij dat ook doen. Niet op de gevestigde media, want daar zijn de meeste van ons niet belangrijk genoeg voor.Maar wel op social media. Op Twitter, op Linkedin. Iedereen praat elkaar na en we zijn het nog gaan geloven ook: met zijn allen zijn we ontzettend slecht in het managen van projecten!

Waarom deden we dat?

Personal branding door de ander af te branden

Wel, dat heeft voor een deel te maken met personal branding. Als je vertelt hoeveel projecten (overigens niet degene die jij managede) fout gaan, dan onderscheid je je. Want bij jou gaat er immers niets fout, maar wel bij de overige projectmanagers. Jij managet niet de 75% van de projecten die falen. Jij bent immers een competente projectmanager.

Dat mijn beste lezer is crimineel gedrag. Een ernstige beschuldiging die ik natuurlijk moet toelichten.

Een persoonlijke bekentenis

Eerst een bekentenis: ik heb mijzelf ook schuldig gemaakt aan dit criminele gedrag en ik schaam mij daar diep over. Ik heb het probleem daarmee groter gemaakt! Echter ik ben er wel mee gestopt.

Crimineel gedrag

1)  Waarom is dit crimineel gedrag? In de eerste instantie omdat het laster is, want als de meeste projecten zouden mislukken, dan zouden we veel grotere problemen in Nederland hebben dan nu. Als voorbeeld van mislukken is vaak het Rijksmuseum in Amsterdam genoemd, echter dat wat dit project ooit heeft gekost, is ruimschoots terugverdiend. Zodat het eerder een succes dan een mislukking is. De meeste projecten in Nederland zijn succesvol en slechts een minderheid mislukt!

2) Waarom is het dan nog meer crimineel gedrag? Alle negatieve berichten over falende projecten is er mede de oorzaak van dat topmanagers nu nog maar heel weinig vertrouwen in projectmanagement hebben. Deze immense vertrouwensroof gaat er voor zorgen dat zeer veel projectmanagers hun baan kwijtraken. Veel van hun zullen als ZZPer gaan werken en vraag en aanbod op de markt verstoren. Hierdoor zullen – en je ziet de eerste verschijnselen al – veel van hen in financiële nood komen.

Noem het disruptie, ik noem het de GROTE VERTROUWENSROOF.

Het lijkt maar niet te stoppen

Lean en Agile hebben veel goeds gebracht, maar de criminele elementen onder ons hebben ook daar hun zinnen op gezet. Langzamerhand zie je de eerste berichten over dat Agile niet echt goed werkt en dat Lean regelmatig niet meer of minder is dan een bezuinigingsoperatie. Daar gaan we weer … en dat …

DAT MOET STOPPEN!