Hoe gaan we #projectmanagement van de ondergang redden – deel 6: Korte termijnsuccessen 

Wanneer de macht door de besturen van verenigingen, opleiders en consultants is overgedragen aan de leden van de vakgemeenschap, pakken deze de draad op en ontwikkelen zij een nieuwe visie voor projecten, voor het neerzetten van de resultaten waar onze samenleving op zit te wachten. Dit is de zesde in een reeks van acht blogs waarin ik een gedachtenexperiment uitvoer om projectmanagement van een gefantaseerde afgrond weg te halen. Ik raad je aan eerst de vorige vijf te lezen.

Wanneer je de macht aan het individu overdraagt, krijg je initiatieven, je hoeft dan niet meer te bedelen om vrijwilligers, die heb je niet nodig want mensen gaan helemaal uit zichzelf aan de slag. De motivatie komt van binnenuit zogezegd. Niet van een bestuur dat hoog iets bedenkt! De mensen die aan de slag gaan hebben geen ander belang dan zichzelf te ontwikkelen. Het zijn geen opleiders die hun PRINCE2 omzet veilig willen stellen. Kennisdeling die ter beschikking wordt gesteld aan de gemeenschap. Iets wat je bijvoorbeeld heel mooi in de agile gemeenschap ziet gebeuren. Mensen netwerken niet om iets te halen, maar om iets te brengen.

De bescheiden initiatieven brengen ons korte termijn successen. Omdat mensen dit samen doen vesterkt dit hun gevoel van verbondenheid, de successen bevredigen de behoeftes aan competentie en tot slot, ze doen hetzelf waarmee ook de behoefte aan autonomie bevredigd wordt. Denk je eens in hoe de projectmanagementcongressen dan gaan. Nu moet je door een ballotagecommissie die denkt te weten wat het beste is. Maar straks bied je jezelf aan met een lezing, workshop of iets anders en het publiek kiest op voorhand wie op het podium mag kruipen. Wat een toegevoegde waarde. Als een activiteit niet goed is, dan geven we direct advies in plaats van evaluatieformulieren in te vullen.

Door de korte termijn successen, fail fast, leren we waar we als gemeenschap naar toe moeten. Geen lange termijn strategieen, maar een strategie die we gedurende de vlucht ontdekken. Wat zou dat een mooie toekomst zijn.